Mesto plánuje výtlky zatiaľ provizórne zasypať štrkom

05.01.2011 Prešov

Prešov 5. januára (TASR) – Plynulú a bezpečnú jazdu po komunikáciách v meste Prešov komplikuje množstvo výtlkov na vozovkách.
Vodiči ich musia obchádzať, čo spôsobuje problémy pri vedení auta a zároveň hrozí, že môže dôjsť aj k poškodeniu vozidla. Hovorkyňa radnice Iveta Adamová dnes pre TASR uviedla, že správca mestských komunikácií najhoršie úseky označil dopravným značením \"Pozor! Nerovný povrch! \".
\"Poveternostné podmienky momentálne neumožňujú realizáciu dlhodobejších opráv vozovky. Ak to však počasie dovolí, mesto už v najbližších dňoch zabezpečí, aby boli najnebezpečnejšie výtlky na mestských komunikáciách aspoň provizórne zasypané štrkom, \" povedala Adamová.
Optimálne podmienky by mali byť – teplota okolo 0°C a sucho. Vyplňovanie asfaltom ako dlhodobejšie riešenie bude možné realizovať najskôr na prelome mesiacov marec a apríl, len čo to dovolia nielen poveternostné, ale aj technické podmienky.
Cez Prešov prechádzajú komunikácie, ktoré sú v správe Slovenskej správy ciest, Prešovského samosprávneho kraja i mesta. Podľa Operačného plánu zimnej údržby miestnych komunikácií, ktorý je v platnosti od 15. októbra do 15. apríla, sa miestne komunikácie rozdeľujú do štyroch kategórií dôležitosti a stará sa o ne spoločnosť Správa a zimná údržba prešovských ciest s.r.o.. Adamová dodala, že ich stav monitoruje aj oddelenie verejnoprospešných činností (VPČ).
Medzi najfrekventovanejšie ulice patria Volgogradská, Arm.gen. Svobodu, Hlavná, Masarykova a tie sú spojnicami s hlavnými ťahmi, ktoré prechádzajú cez mesto. \"Všade je to rovnaké, všade sa nájde nejaký výtlk, každý občan mesta to vníma citlivejšie v tej lokalite, v ktorej sa pohybuje, \" uviedla pracovníčka oddelenia VPČ Katarína Maľarová.
Podľa primátora Pavla Hagyariho najúčinnejším riešením týchto problémov je realizácia plánu súvislej opravy miestnych komunikácií, ktorý nebol bývalým mestským zastupiteľstvom schválený počas posledných troch rokov. Dodáva, že financovanie malo spočívať v tzv. PPP modeli so splátkovým systémom na 10 rokov s tým, že sa zároveň zníži suma, ktorá je určená na každoročnú opravu a údržbu. \"Je to efektívne a s pomerne rýchlou návratnosťou. Tento plán opäť predložíme novému mestskému zastupiteľstvu, \" uviedol primátor.
 

Vyberte región

mark